Dorpsstraat 12, 7251 BB Vorden | Toon op kaart
De bekendste wandelroute van Nederland is het Pieterpad, die van Pieterburen in het uiterste noorden naar het uiterste zuiden op de Sint Pietersberg loopt. De route is bijna 500 km lang.
Het pad is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en de Groningse Bertje Jens uit onvrede over het gebrek aan lange afstandswandelpaden in Nederland. Van 1978, toen Jens met pensioen ging, tot 1983 maakten de vriendinnen tal van wandelingen om de route uit te stippelen. Ze maakten gebruik van bestaande wandelpaden, waarbij de verbinding tussen twee paden soms dagen kostte. In 1983 werd het Pieterpad halverwege in Vorden officieel in gebruik genomen.
Op 21 april 2006 is er in Vorden, in het bos bij Kasteel Vorden, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan beide dames. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute.
De route is in het veld te herkennen aan de rood-witmarkering. De wandelgidsen geven, met duidelijke topografische kaarten (1 cm = 250m), een gedetailleerde routebeschrijving in beide richtingen, ingetekende wandelkaarten en een schat aan achtergrondinformatie met prachtige foto's. Op de bijbehorende site www.pieterpad.nl vind je horeca-adressen, actuele routeinformatie, overnachtingsmogelijkheden en veel meer om je wandeling tot een succes te maken.
Deel 1 (236 km) loopt langs Wierden en Borgen, door de stad Groningen, over de Hondsrug via Veenkoloniën naar het Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek. Deel 1 eindigt in Vorden. Een rijke variatie aan boerenlandschappen afgewisseld met de mooiste natuur van ons land.
Deel 2 (262 km) loopt van Vorden in de Achterhoek naar Maastricht. Na het nuchtere noorden ontdek je nu het Bourgondische zuiden. Je komt langs Kasteel Vorden en kruist het Trekvogelpad. Vervolgens Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide, het Maasheggen-landschap, de steilrand van Nederland en in het Krijtland. Zwervend langs kapelletjes en knuppelpaden, hofboerderijen en beekpaden eindigt de route nu op het hoogste balkon van Nederland. Dit uitkijkplatform in de ENCI-groeve, midden in nieuwe natuur, kan dan het startpunt zijn voor nieuwe tochten, mogelijk helemaal naar Marseille.
Beide delen zijn verkrijgbaar bij de VVV. Deel I à € 19,90 en deel II à € 19,90.