8 kastelentocht

Dorpsstraat 12, 7251 BB Vorden | Toon op kaart

De 8 kastelentocht

is de oudste bewegwijzerde fietsroute in Nederland. In 1913 bedacht de VVV in Vorden deze tocht. De tocht voert je langs kastelen en buitenplaatsen, over landgoederen en heide, door bossen, langs pittoreske weides en akkers en je komt allerlei verrassende stukjes natuur en cultuur tegen.

Veel kastelen zijn privé bewoond. Daarom verschilt per landgoed welke delen wel en welke niet toegankelijk zijn. Dit is over het algemeen goed aangegeven. Er zijn veel mogelijkheden om de kastelen en landgoederen beter te leren kennen. 

Bij de VVV Vorden is een kleurrijke brochure met uitgebreide informatie beschikbaar voor € 3,50.

Er zijn drie routes beschreven:

8 kastelenroute, 36 km

De 8 kastelenroute is aangegeven met gele zeskantige bordjes langs de route. De brochure bevat een duidelijke kaart. De start is bij de VVV in het centrum van Vorden.

Westelijke route, 25 km

Deze route voert door een gebied richting de IJssel en komt langs een buitenplaats die niet is opgenomen in de 8 kastelenroute. De brochure bevat de routekaart.

Oostelijke route, 20 km

Deze route voert door een gebied richting Ruurlo en komt langs twee buitenplaatsen die niet zijn opgenomen in de 8 kastelenroute. De brochure bevat de routekaart.

QR

Van elk kasteel, landgoed staat in de brochure een filmpje of audiofragment dat met een QR-code wordt opgeroepen.